Troernes folk – floderne Maiandros og Skamander i Pommern

Odysseus

Isse fra øen Od i Danmark

Troernes folk

Floderne Maiandros og Skamander i Pommern

Skamander er helt sikkert åen Tollense der møder den lille flod Peene – Maiandros ved byen Demmin syd for Østersøbyen Greifswald. Både floden Peene og åen Tollense har et stærkt bugtet løb. De mæandreer sig efter det latinske navn Meander fra det græske navn Maiandros.

I 1996 fandt man en slagmark fra bronsealderen her ved åen Tollense nord for Altentreptow. Massegraven findes på venstre bred cirka 240 meter fra borgruinen Conerow som ligger 2.4 kilometer vest for landsbyen Wodarg.

Der er udført udgravninger på land siden 2008. Der er fundet skeletdele og kranier i en lille massegrav og dykkere har fundet skeletdele og kranier 300 meter nedstrøms i åen. I alt omkring 100 dræbte og der er måske så meget som 200 døde når alle udgravninger er klar. Fundet er dateret til perioden mellem 1300 og 1200 f.kr.

Det hele ligner sang 20 og 21 i Iliaden hvor danaernes kæmpe Akilles slagter 22 troere og smider de dræbte i floden Skamander som guderne kalder Xanthos.

 

Den forsvundne sagnborg Rethra ligger bag Bacherswall – vildsvinevolden – straks syd for søen Tollensee. Rethra kan være Ilion og volden er i så fald Ilions høje mur:

– … Så kom Akilles rasende frem mod Hektor som flygtede for ham

langs Ilions høje mur (Il.22-143).

Her var osse to kilder (Il.22-147,208) hvor den ene kilde havde rygende varmt vand året runt i bronsealderen.

Nord for søen Tollensee ligger Neu Brandenburg hvis geotermiske varmeværk får 54º grader varmt vand fra undergrunden.

 

Floden Skamander er åen Tollense

Søen Tollensee får sit vand sydfra fra to tilløb. De løber ud i den lille sø Lieps der ligger cirka 200 meter syd for selve Tollensee. Søen Lieps er 3 kilometer lang og 2.5 kilometer bred.

Det ene tilløb er bækken Ziemenbach som er 8 kilometer lang og har en faldhøjde på 54 meter.

Det andet tilløb er Zippelower Bach (Eichseebach) som er en del a’ naturområdet Zippelower Bachtal. Det løber gennem to kilometerlange og 120 meter brede smeltevandskanaler. De er omgivet a’ højdedrag. Her har man fundet 13 dysser fra stenalderen.

Her ved udløbet i Lieps og dermed Tollensee ligger en vendisk vold Bacherswall – Vildsvinevolden. Her omkring ligger osse den sunkne, forsvundne sagnborg Rethra.

 

Det er her ved disse to tilløb Akilles forfølger og dræber troeren Hektor:

de løb forbi de to klare kilder som springer fra jorden

og er ophav til den hvirvlende flod Skamander.

Vandet i den ene er så hed så den damper i vinterens kulde,

det ryger fra fladen som om der var brændende ild nedenunder

mens den anden er lisså kold som hagl under den varmeste sommer

eller som sne – eller isen der fryser på åen om natten (Il.22-147, 208).

 

Om de to vandløb har haft forskellige temperaturer vides ikke i dag efter 3200 år. Muligheden findes og ifølge Iliaden var det netop sådan.

Og så findes der i øvrigt ikke is på bække og åer i Grækenland.

 

Tollensee er en 10 kilometer lang og 3 kilometer bred sø med en største dybde på 34 meter og et gennemsnit på 17.6 meter. Her havde tyskerne en teststation for torpedoer under 2. verdenskrig.

Byen Neubrandenburg på søens nordside fik Østtysklands første geotermiske varmeværk i 1989 med vand fra undergrunden med en temperatur på 54º C.

Hvis dette 54º grader varme vand er gået i dagen i bronsealderen i den ene lille å har vi forklaringen på Iliadens varme og dampende kildevæld.

.