Rockall – det hylende skær Sgeir Rocail i Nordatlanten

Odysseus

Isse fra øen Od i Danmark

Rockall - det hylende skær Sgeir Rocail

Der findes mange klipper ud for Skotlands vestkyst og den mest kendte og frygtede er den ubeboede klippeø Rockall der ligger 350 km vest for Kilda midt på den nordlige amerikarute.

 

Oprindelsen til navnet Rockall er usikker men tros være skotsk gælisk Sgeir Rocail, der betyder ’Skæret der hyler’ – det hylende skær.

Det gæliske ord skerry stammer fra oldnordisk sker. Det moderne ord er skær som i skærgård.

 

Området runt om Rockall er forholdsvis grund, stort set 30-60 meter. Men cirka tre kilometer øst for spidsen Rockall ligger St.Helens rev som er en spids bjergkam midt i Atlanten, 1.4 meter under havoverfladen på det højeste sted. På de fleste søkort er revet bare avmærket som en prik og cifrene 1.4 meter. Mellem Rockall og Skotland er der kraftige havstrømme som går mod nord og altid tidevandsstrømme. Her på position 57º35’48” nord og 13º41’19” vest står klippen Rockall som et monster midt i den stygiske flod – ’det frastødende stygge vand’. Det ka være denne klippe Kirke på Ajaje (Od.10-513) advarer Odysseus om.

 

Den 28 juni 1904 går et dansk emigrantskib D/S Norge på St.Helens rev og 620 mennesker drukner, de fleste fra Norge. Otte år senere den 14 april 1912 synker Titanic ved New Foundland og 1500 a’ de ombordværende omkommer.