Odysseus rundrejse i Nordatlanten

Odysseus

Isse fra øen Od i Danmark

Odysseus rundrejse i Nordatlanten

I sang 10 og 12 i Odysseen er Odysseus på rundrejse i Nordatlanten. Her bruges han som rollefigur i mange historier:

1.Til gudinden eller snarere bordelmamma Kirke på øen Ajaje. Det er den grønne ø Eire

– osse kaldet Irland

2.Forbi Rockall – det hylende skær Sgeir Rocail

3.Som strandet sømand i otte år hos Kalypso i en gjogv på Færøerne

4.Til de høje laistrygoner i Jotunheimen i Norge

5.Forbi uhyret Skylla og strømhvirvlen Charybdis – det er Saltstrømmen ved Bodø

 

På en a’ sine rundrejser kommer Odisse – Odysseus - til øen Ajaje. Det er den grønne ø Eire – osse kaldet Irland. Derfra tar han en kort tur til folket kimmererne. Det er de kimrisk talende folk i Skotland, England og Wales.

Gudinden Kirke har sit palads nær borgen Grianan Aileach – eller Aileach Neit - ved byen Derry. Ved sin avrejse fra bordelmamma Kirke blir han advaret om den farlige klippe Rockall midt i Nordatlanten 350 km vest for den skotske ø Kilda.

 

Fra øen Ajaje sejler Odysseus ud på det åbne hav mod nordøst på kurs mod det der er Saltstrømmen – norsk Saltstraumen - straks syd for Bodø i Nordnorge. Under rejsen kommer han forbi sirenernes ø.

 

Omkring 1250 f.kr strander en mand på Færøerne, måske længst i nord på Østerø. Måske er han en sømand der er drevet i land efter en skibsulykke. Måske er han en irer eller en kimrisk talende skotte. Eller en nordbo fra danaernes stamme. Han blir i al fald først fundet efter otte trøstesløse år i total ensomhed.

I Odysseen blir Odysseus udset til at være denne stakkels vinddrevne mand:

- I ni dage drev jeg omkring men den tiende nat

- blev jeg a’ guder ført til Ogygias ø og Kalypso (Od.12-447).

Et andet sted har Odysseen forlænget drivturen:

- Først i går efter tyve dage blev jeg reddet fra det vinrøde hav (Od.6-170).

 

Vores ukendte mand er kommet til Færøerne fra Eire eller Skotland. Det tar nemlig cirka ti dage at drive med Golfstrømmen fra Skotland til Færøerne. Selve navnet Ogygia er a’ kimrisk avstamning. Odysseus er kommet til en gjogv på Østerø på Færøerne.

 

På vej til solgudens ø Trinakies passerer Odysseus uhyret Skylla og strømhvirvlen Charybdis.

Han er i virkeligheden i Nordnorge og ror in gennem Saltstraumen til den 192 kvadrat km store Skjerstadfjorden. Det er mest sikkert at ro gennem Saltstraumen ved at færdes på nordsiden a’ strømmen.

Det gør Odysseus osse selv om han ska ta sig forbi den norske trold Skylla der netop bor i en fjeldhule på nordsiden a' Saltstrømmen.