Lebor Gabála Érenn – Bogen om Irlands erobring

Odysseus

Isse fra øen Od i Danmark

Lebor Gabála Érenn - Bogen om Irlands erobring

Invasionernes bog - egentlig Bogen om overtagelsen a' Irland

 

Invasionernes bog er en samling myter på prosa fra 1200-tallet som menes at berette øen Irlands historie siden syndfloden.

Invasionernes bog beretter at nemederne kæmper mod fomorerne og taber. De blir fordrevet til ’Grækenland’, England og ’verdens nordlige øer’ - Danmark.

Fra ’Grækenland’ kommer Fir Bolg tilbage og generobrer øen Eire.

37 år senere kommer folket Tuatha Dé Danann og besejrer først Fir Bolg og senere fomorerne.

Alle disse hændelser foregår troligt omkring 1230 f.kr, men ikke på Eire.

 

Det hele er en genspejling a’ danaernes krig mod troerne sådan som det er beskrevet i Iliaden.

 

Ifølge Invasionernes bog sker den første og den anden invandring til øen Eire - Irland - efter syndfloden. To mytiske beretninger.

 

Den tredje erobring a’ Eire (Irland) blir udført a’ nemederne.

Den fjerde erobring blir udført a’ folket Fir Bolg. Det er en historisk invandring fra Builg eller Belgae som troligt er området øst for Rhinen i det nuværende Nederland og Belgien.

Eires femte erobring udføres a’ ’Gudinden Danas folk’ Tuatha De Danann.

 

Tuatha Dé Danann og nemederne er ofte i konflikt med fomorerne, et søfartsfolk som i flere myter har gjort togter til Irland og slået sig ned der. Fomorerne stammer fra Noas søn Ham.

 

Nemederne kommer enten fra Skytien ved Sortehavskysten, det Kaspiske hav eller ’Grækenland’ 330 år efter syndfloden. Nemed er søn a’ den skytiske græker Agnomen, et navn der ligner den græske sagnkonge Agamemnon.

Nemederne kæmper mod fomorerne og står mod dem til pesten tar næsten alle nemeder. Derefter må nemederne leve som livegne eller næsten slaver under fomorerne.

 

Nemederne gør oprør og under deres leder Fergus Lethderg angriber de fomorernes stærkt befæstede borg - eller befæstning med tårn - Tor Conan på øen Tory. Nemederne dræber fomorernes konge Conan - osse stavet Conaind, men taber slaget og alle nemeder undtagen 30 mand går i landflygtighed til tre steder.

En gruppe rejser til deres forfædres land ’Grækenland’, en anden gruppe flygter til England og de siste undslipper til ’verdens nordlige øer’ - til folket Tuatha Dé Danann.

Tuatha betyder nation på litauisk. Tuatha Dé Danann betyder troligt danernes folk.

 

Nemederne er troligt den germanske folkestamme som Julius Cæsar kalder nemeter.

Nemeterne er den germanske stamme der er ophav til de slaviske navne på Tyskland som russisk Nemetsko, tjekkisk Nemecko og polsk Niemcy. På ungarsk betyder Német ’tysk’ og Németország ’Tyskland’. I Invasionernes bog og andre steder nævnes at de kommer fra Skytien ved Sortehavet, det Kaspiske hav eller Grækenland.

Nemederne brugte selv navnet Feni om sig selv, det betyder underforstået ’ægte’ irsk.

 

Fir Bolg - hvem er de egentlig

 

Fir Bolgs folk er ophav til mange navne efter bare 37 år ved magten, mens fomorer, nemeder, Tuatha De Danann – det er danaer, og mileser ikke gir nogen stednavne trods massiv tilstedeværelse og mange år som herskere.

Nemederne nævnes i Invasionernes bog (Lebor Gabala) at ha bygget to befæstninger – en i Armagh og en i Antrim. Det ka nemederne ikke ha gjort eftersom de er et folk der boede ved Østersøen i det gamle Prøjsen.

Det er snarere Fir Bolg der har bygget befæstninger i Armagh og Antrim.

Fir Bolg er altså et ægte keltisk folk, troligt et keltisk folk fra østsiden a’ floden Rhinen i det nuværende Nederland og Belgien.

Fir Bolg er et P-keltisk folk som senere blir fulgt a’ K-keltiske folk. P-kelterne har ord med bogstavet P som K-kelterne ændrer til F da de senere kommer til Irland. Fir Bolg anses at være en del a’ folket med navnet Erainn - irer.

Fomorerne angriber nemeder og danaer, men aldrig Fir Bolg, hvilket jo osse er selvklart eftersom de to folk har aldrig mødt hinanden. Fir Bolg var bosat på Irland og fomorerne var bosat syd for Østersøen i Pommern i Nordtyskland og i det nuværende Polen (Po Morze).

 

Fir Bolg og irske stednavne

 

Fir Bolg er det fjerde invasionsfolk i Lebor Gabala - Invasionernes bog. De består a’ tre grupper nemlig Domnan, Galioin og Lagin - og de hersker i 37 år. Navnet Fir Bolg betyder ’mænd fra Bolg', og det antyder at de er invandret fra Builg eller Belgae. Altså fra det nuværende Belgien.

Øen Eire har fire landsdele der hedder Connacht, Leinster, Munster og Ulster. Stednavne fra Fir Bolg findes mest i nord og vest på øen Eire.

 

Domnan bosætter sig i nordvest i grevskabet Mayo. Deres navn findes over hele Irland, for eksempel det irske navn Inber Domnain som er Malahide bugten i grevskabet Dublin.

Galioin bosætter sig i landsdelen Leinster i grevskaberne Wicklow, Kildare og Cavan, men de boede osse i egnen nær grevskabet Mayo.

Lagin gir deres navn til landsdelen Leinster. De bosætter sig både i Leinster og i landsdelen Connacht.

 

Fomorer og irske stednavne.

Fomorerne har ikke været ophav til nogen stednavne i Irland.

 

Nemeder og irske stednavne

Nemederne har ikke givet navn til nogen stednavne i Irland. Det nævnes i Lebor Gabala Érenn - Invasionernes bog - at de har bygget to befæstninger – en i Armagh og en i Antrim.

 

Mileser og irske stednavne.

Mileserne har ikke været ophav til nogen stednavne i Irland.

 

Tuatha De Danann og irske stednavne.

Tuatha De Danann er ikke nævnt for at ha grundlagt nogen by eller befæstning i Irland.

 

Fir Bolgs folk er ophav til mange navne efter bare 37 år ved magten, mens fomorer, mileser, nemeder og danaer ikke gir nogen stednavne trods massiv tilstedeværelse og mange år som herskere.

Fir Bolg er altså et ægte keltisk folk, troligt et keltisk folk fra østsiden a’ floden Rhinen i det nuværende Nederland og Belgien.

Fir Bolg menes at være en del a’ folket med navnet Erainn, det vil sige irer.

 

Fomorerne angriber nemeder og danaer, men aldrig Fir Bolg, hvad der jo osse er selvklart eftersom de to folk har aldrig mødt hinanden.

Fir Bolg var bosat på Irland og fomorerne var bosat syd for Østersøen i Pommern i Nordtyskland og i det nuværende Polen i landskabet Po Morze.

Danaerne var bosat på de danske øer og nemederne var bosat på Rügen og i Pommern.