Gotlandske billedsten med fajakernes skibe

Odysseus

Isse fra øen Od i Danmark

Gotlandske billedsten med fajakernes skibe

Fajaker, guter og Kurland

 

Odysseens fajaker var et søfarende handelsfolk. De boede på Östergarnsholm på Gotland i det som vi i dag kalder en fornborg, en fortidsborg. Dem er der mange a’ på Gotland og hovedbyen Visby har muligvis været en handelsplads og fornborg fra oldtiden. I bymidten har man fundet en boplads helt fra ældre stenalder, 3300 – 2800 f.kr. Det ældre Visby er omsluttet a’ en 3600 meter lang ringmur og havde 29 tårne, hvora’ 27 er bevaret til i dag. Det er en a’ Europas største ringmure.

Lignende fortidsborge som Gotlands findes 150 kilometer mod øst i Letland, blandt andet Mezite, Satezetes Pilskalns og Tervetes Pilskalns. Pilskalns betyder byhøj, fortidshøj og oldtidshøj. Hele kystlandet fra Rigabugten ned til halvøen Samland ved det Kuriske hav var folket kurernes land Kurland. Syd for Samland ligger sølandskabet Ermland.

 

Fønikernes befæstede industribyer lå på samme måde på små øer tæt på fastlandet. For eksempel byen Tyros der lå på en 57,6 hektar stor ø 700 meter fra fastlandet ud for Libanon. Karthago i Tunesien blir grundlagt fra Tyros.

Algeriets storby al-Jazair (Alger, tidligere Algier) blir grundlagt a’ føniker på fire øer ud foran kysten på 700-tallet f.kr. Al-Jazair betyder ’ø’.

Der er mange tegn på gutnisk inflydelse på kystlandet omkring Kurland og Samland. Ved Grobina nær Liepaja i Letland (Latvia) findes tre store gravfelter, hvor det største har klar gutnisk oprindelse.

Samland (Russisk Semlandskij poluostrov) er en 75 kilometer lang og 30 kilometer bred halvø. Ved Galtgarben findes en høj på 110 meter, og ved kysten i nord og vest er der 60 meter høje klinter.

 

Disse tre billedsten er den ældste type og er tidsbestemt til 400-500-tallet.