Fajakernes ø Östergarnsholm

Odysseus

Isse fra øen Od i Danmark

Fajakernes ø Östergarnsholm

Hvor ligger egentlig fajakernes land. Jo, det er øen Gotland midt i Østersøen. Mod nord ligger Skeria (Od.5-34,6-8 osv) – St.Anna skärgård, Stockholms skärgård og Ålandsøerne.

Mod øst over havet ligger Wislas delta, kaldet Egypten i Odysseen.

 

Nestor (fra Pylos), Menelaos (fra Sparta), Diomedes (fra Argos) og Odisse (fra Itaka, det samme som Od) starter deres hjemrejse fra Troja samtidig (Od.3-159).

 

På dette tidspunkt er det begyndt at blæse op til storm, og den snilde og smarte Odysseus har avbrudt sin hjemrejse og er sejlet eller roet tilbage til hærføreren Agamemnon i egnen omkring Zudar (Od.3-163).

Noget går dog galt for Odysseus, han blir slået ud a’ kurs og drevet helt op til fajakernes ø – Östergarnsholm ved Gotland.

 

Længst mod nordøst på Grogarnsberget ligger et forhistorisk borganlæg Grogarnshuvud på en 32 meter høj klint - en fornborg. Anlægget er stort og avgrænses mod land a’ en 450 meter lang og 6 – 8 meter bred vold a’ kalkstenskærver.

Fajakerne har måske haft sit beskyttede handels- og industriområde på det store anlæg.

 

Længere ude i havet i øst ligger Östergarnsholm, hvor der findes en fortidsborg - en fornborg - omgivet a’ en lav vold a’ jord og sten, cirka 1.5 meter høj og med en omkreds på 380 * 195 meter.

På Östergarnsholm er fajakerne beskyttet mod overraskende fjendtlige angreb.

I dag er Östergarnsholms højeste punkt 13,3 meter over havet men på bronsealderen gik strandlinjen runt om den fem hektar store borg. Den 936 meter lange vold har en bredde på fire til fem meter og palisadens højde har troligt været minst fire meter.

 

Fajakernes forstenede skib – Fluthäll på Gotland

 

Fra Norrhudsviken i den nordøstre del a’ Holmen – Östergarnsholm, fajakernes ø – går der et rev ud i havet hvor det slutter med en stor og avlang sten - Fluthäll. Revet ligger præcis i havets overflade, og stenen – hällen – lå i 1900-tallets begyndelse på skrå lidt over vandet. I bronsealderen lå stenen cirka seks meter under havets overflade. Senere har sø og is trukket stenen lidt ned, så at den ikke ka ses så tydeligt mere. Når man før så den fra havet, tonede revet bort og man kunne kun se stenen. Det så ud som om den flød på vandet, som egnens fiskere sagde.

På gutnisk: De var prisäis ti sei sum ha kunde flaute.

Gutnisk ’flut’ hedder ’flott’ på svensk. Det ingår i ordet ’flotta’ på svensk og ’flåde’ på dansk. Fluthäll betyder ’flydende sten’.

Stenen er beskrevet a’ Ingemar Olsson i bogen Gotländsk natur och historia speglade i ortnamnen.

 

Stenen Fluthäll er omtalt i Odysseen, hvor havguden og jordrysteren Poseidon vil straffe fajakerne fordi de altid hjælper folk sikkert og trygt hjem! Og nu har de hjulpet Odysseus hjem. Da deres skib kommer tilbage til Östergarnsholm venter Poseidon på det:

- hurtigt opsøger han Skerias ø hvor fajakerne lever.

- Der lå han på lur til han så deres fartøj

- komme i strygende fart. Da gik han imod det

- og med et slag a’ sin flade hånd blir skibet forstenet (Od.13-160).

De ventende fajaker på stranden blev forbavset:

- Va var det her! Hvem satte stop for vores skib der ude på havet! (Od.13-168).

Kong Alkinoos fortæller nu at hans far Nausithoos har spået at Poseidon en dag ville sende sin vrede mod fajakerne fordi de altid hjælper folk trygt hjem igen.

Da Persien i 480 f.kr under Xerxes invaderer Hellas blir deres flåde besejret ved Salamis. I virkeligheden har perserne ingen flåde i Middelhavet. De sejler tropper og forsyninger på fønikiske skibe.

Selvfølgelig mod betaling.

 

Det er fantastisk at Odysseen og Iliaden ka berette både om Fluthäll på Gotland (Od.13-160), om klippen Rockall ude i Nordatlanten 350 kilometer vest for Skotland (Od.10-515), og om øen Samotrakes bakketop Hoch Hilgor på den nuværende halvø Lebbin på øenRügen (Il.13-11).