Bjoulvs rejse fra Gotland til Sydsjælland

Odysseus

Isse fra øen Od i Danmark

Bjoulvs rejse fra Gotland til Sydsjælland

Arkæologen Gad Rausing er troligt den eneste forsker der faktisk har rejst ’Bjoulvs vej’ og fastslået de geografiske kendetegn. Han har offentliggjort sine resultater i 1985 i Fornvännen 80. Rejsen starter på Gutland og slutter på Stevns på Sjælland.

 

Det er tydeligt at de sejlede på åbent hav, og efter to dage nåede land på en kyst med høje hvide klipper og med odder som når langt ud i havet. Der findes bare en plads i Skandinavien som passer med beskrivningen: høje hvide klipper som skyder ud i havet, en nærliggende strand at lande på og en stenlagt vej som leder til det kongelige residens i sen romersk tid eller tidlig folkevandringstid – og det er Stevns klint på Sjælland’.

 

På Gotland findes byerne Rone og Ronehamn, og otte kilometer nord for ligger byen Burs.

 

På Jungshoved på Sydsjælland ligger byen og klinten Roneklint, og ti kilometer mod vest den lille by Bårse.

Syd for Jungshoved ligger øen Farø og nord for Gotland øen Fårö, omtalt som Faros i sang fire i Odysseen og på side 68 - 72 i bogen Odysseus - Isse fra Od som findes under Dokumenter og Links.

 

På Gotland findes en by Gothem tyve kilometer nord for Östergarn, der måske er omtalt i sang fem i Odysseen og i bogens kapitel Fajaker og Skeria. På ruten mellem Gotland og Jungshoved ligger øen Bornholm med den lille by Gudhjem. Dette navn antages at betyde ’guters hjem’.

En inbygger på Gotland hedder en ’gute’ og øens oprindelige gutniske navn er Gutland. I 1547 hed byen Gudium.